Aslanlar Hakkında Genel Bilgiler

Aslanlar, en sosyal kedilerdir. Diğer vahşi kedilere göre daha uzun ömürlüdürler. Otuz yaşına kadar yaşamaktadırlar. Kedigiller içerisinde en çok uyuyan hayvan aslanlardır. Kükremeleri sekiz kilometreden duyulabilmektedir. Avın yirmi metre yakınında başlayan kovalamaca iki yüz ila üç yüz metre boyunca elli sekiz kilometre hız ortalamasıyla sürer. Bir seferde erkekler 35, dişilerse 22 kilogram et yiyebilirler. Avlanmayı genellikle dişiler yapar. Erkeklerse bölgeyi savunmakla görevlidirler. Aslanlar av esnasında kükremezler. Fakat birbirleriyle bağlantı kurmak için aralarında homurdanırlar.

aslan yavrusuAslanlar elli ila dört yüz kilometre arasında değişen geniş bir alanda yaşarlar. Doğduklarında mavi gözlü olan yavrular altı ayda sütten kesilirler. Üç aylıkken etle tanışırlar. İki sene annelerinin yanında kalırlar.

Afrika aslanları iki yaşında çiftleşmeye başlarlar. Erkeklerin birden fazla eşleri vardır. Gebelik süreleri 105 ila 112 arasındadır. Ve birden fazla yavru tek doğumda meydana gelir.

Aslan genellikle geceleri aktiftir. Gündüzleri dinlenirler. Sürü halinde yaşarlar. En az yirmi sürüden oluşurlar. İnsanlar ve timsahlar aslanlar için tehlike arz ederler. Aslanlar açık toprakları severler. Afrika aslanları fundalarda ve sazlıklarda yaşamaktadırlar.

Aslan diğer vahşi kedilerin aksine sosyal gruplar halinde yaşar. Bir grup genellikle on beş aslandan oluşur. Ve bu aslanların sadece birkaçı erkektir. Belli bir olgunluğa erişen erkek aslanlar gruptan lider aslan tarafından atılırlar. Çiftleşme döneminde aslanlar her seferinde bir dakikadan az olmak kaydıyla haftada yüz defadan fazla çiftleşirler. Lider aslanların liderlikleri ortalama 4 yıl sürmektedir. Lider aslan başka bir grubun lider aslanı ile kavga ederek kendi grubunu büyütmek ister. Ve grubun başına geçtikten sonra o gruptaki bütün yavru aslanları öldürür. Yeleleri yüzünden kamuflaj şansı olmayan erkek aslanlar nadir avlanırlar. Grubu genelde dişler geceleri avlanarak beslerler ve beslenmede öncelik lider aslana verilir.

aslanlar

Günün 20 saatini pasif geçiren aslanlar kısa süreli olmak kaydıyla saate 80 km hıza ulaşabilirler. Bir zamanlar Asya ve Avrupa’nın bazı yerlerinde de görülebilen aslanlar günümüzde sadece Afrika’da ve Hindistan’ın Sasan Gir milli parkında görülebiliyorlar. Son 70 yılda nüfusları yaklaşık 450000’den 20000’e gerilemiştir. Erkek Afrika aslanı ortalama 200 kg’dır. Dişiler ise neredeyse bunun yarısı kadardır. Aslanlar günde yaklaşık 7 kilo et tüketirler.

admin Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir